16.10.2017 Ohjattu toko (paikkis, noudot, perusasento)

Paikka: Agility Akatemia (I-HAH:n kouluttajatreenit)
Kouluttaja: Nina Manner

Käytiin läpi paikkisongelmaa eli väärää mielentilaa. Kerroin, että jo paikkikseen siirryttäessä Jippi käy levottomaksi ja herkästi ääntelee, kun tiedossa tylsä paikkis. Tämä ääntely saa minut taas reagoimaan väkisinkin ja Jippi todennäköisesti tajuaa "mokanneensa", mistä taas johtuu sitten viretilan lasku. Nyt testattiin kaavojen rikkomista eli toinkin Jipin paikkikseen temppuja tehden eli se sai tehdä kieppejä vierelä ja nenäkosketusta käteen. Minkäänlaista ääntelyä ei esiintynyt ja Jippi oli selvästi paremmassa moodissa paikkiksessa. JES! Läksyksi harjoitella pysyvä kontakti perusasentoon, ettei tiputa kontakti liikkurin kävellessä - nyt reagoi hitaasti maahanmenokäskyyn, kun katse oli liikkurissa käskyn hetkellä. Toinen läksy oli ohjaajalle opetella pitämään hermot kurissa eli pieneen piippaukseen en saisi nyt reagoida millään tavalla. Haukkuminen on eri asia, mutta jos hieman piippaa, niin minulta ei saisi tulla minkäänlaista reaktiota, josta koira voisi tulkita epäonnistumista tms. Nyt ääntelyitä ei tosiaan esiintynyt, mutta pitää yrittää tämä muistaa jatkossakin, jos ääntä esiintyy...

Toisekseen pureuduttiin noutoon ja etenkin palautukseen. Kerroin, että olin jo vaihtamassa palautusta selän takaa, mutta että nyt tuntuukin siltä, että pitäisi pysyä siinä suoraan sivulletulossa ja vain siinä hioa homma kuntoon. Tämä ajatus sai kannatusta, joten lähdettiin työstämään palautuksia. Näytin noudon normaalisti ja sittne namista luopumisen kanssa ja luopumalla selvästi siistimpi suoritus kokonaisuudessaan (ilman luopumista saalisti kapulaa, pureskeli hieman ja tuli epävarmasti sivulle). Luopumista tehdään jatkossakin säännöllisesti, mutta lisäksi pitäisi nyt opettaa Jipille parempi tapa siihen sivulletuloon. Sehän nyt pyyhältää kovaa ohi ohjaajasta, kääntyy ohjaajan takana ja imaisee sitten itsensä perusasentoon, jolloin vieläpä usein valahtaa vähän turhan eteen. Nyt lähdetään työstämään tätä käsikosketuksen kautta eli opetan Jipin hakemaan käsikosketukseen, jos laitan vasemman käteni kämmen eteenpäin jalan viereen (aavistuksen jalan linjan takapuolelle). Vaihdellen voi sitten palkata vain siitä tai pyytääkin jatkamaan perusasentoon. Ideana saada Jipille nyt se käännöspaikka muutettua siihen jalan viereen ja hieman sitä juoksuvauhtia korvattua käännöstekniikkaan keskittymisellä. Treenit ensin ilman kapulaa ja sitten yhdistetään kapula mukaan.

Käsikosketuksen treenaamisesta:

  • Jippi osaa käskyllä tökätä kättä, mutta tarvitaan lisää kestoa
  • Kestoa aletaan treenata niin, että ohjaaja pakittaa eli se kosketuskohde liikkuu koko ajana, jolloin saa helpommin kestoa suoritukseen. 
  • Kun kestoa aletaan treenata paikallaan olevalla kohteella, niin otetaan seinä hetkeksi avuksi, jottei koira pääse pyörähtämään perusasentoon (Jippi tarjosi heti perusasentoon pyörähtämistä, kun kokeilin saada kosketukseen kestoa). 


Kommentit

Suositut tekstit