Läksyt, agility

Erottelutreenit:

Sanallisia käskyjä en ole kauheasti opettanut, eikä ole suunnitteilla opettaakaan esim. suuntia, mutta haluaisin tiettyjä estekäskyjä vahvemmaksi, jotta ne tukisi erottelua. Putki-kontaktierottelu ollut Jipille äärimmäisen vaikeaa (valitsi ennen aina putken), mutta viime talvena näitä työstettiin paljon ja nykyään näissä jo malttaa valtaosin kuunnella kivasti. Nyt työn alla on putki-keppierottelu. Näissäkin yllättäen putket imee herkästi, eikä Jippi ole oikein meinannut hakea keppejä pelkällä sanallisella vihjeellä edes silloin, kun häiriöesteitä ei ole ollut. Nyt ollaan siis vahvistettu "kepit"-käskyä ja aika kivasti jo hakee keppejä myös putkihäiriössä silloin, kun ohjaajalla ei ole isommin liikettä yllä. Seuraavaksi sitten aletaan treenata samaa niin, että ohjaaja liikkuu isommin ja lopulta sitten radan osana.

Nyt ollaan vahvistettu takaakierron sanallista käskyä. Nykyään herkästi jään varmistelemaan takaakierto-ohjauksia, joten haluaisin luottaa siihen, että Jippi sinne takaakiertoon lähtee ilman, että jään saattelemaan. Niinpä sanallisilla takaakierroilla pyrin vain vahvistamaan sitä ohjausta eli niin, että uskaltaisin sitten lähteä sieltä ohjauksesta riittävän ajoissa eteenpäin.

Takaakiertotreenit:

Jippi ei ole mikään rimojen roiskija, mutta takaakierrot on sille haastavia. Ne on opetettu sille väärin: Opetin matalilla rimoilla todella tiukat takaakierrot eli mahdollisimman lyhyet tiet ja nyt sitten Jippi pyrkii edelleen hyppäämään esim. päällejuoksut siivekkeitä viistäen, mikä on korkeilla rimoilla haastavaa. Nyt siis pyritään treenaamaan niin, että Jippi tajuaisi itse hakea vähän parempia ponnistuspaikkoja takaakierroissa. Viime talvena saatiin vinkiksi tehdä kahdeksikkotreeniä eli yhdellä hypyllä lähettää koiraa takaakiertoihin kahdeksikkona ja sitten muutaman toiston jälkeen ottaakin päällejuoksu mukaan kuvioihin. Tässä videota viime talven treeneistä: https://youtu.be/hOeu5HFA9Bk. Tätä treeniä tuli silloin tehtyä vain pari kertaa ja sitten se jotenkin jäi.... Ongelma edelleen on olemassa (vaikkei ehkä yhtä voimakkaana), joten otetaan tämä uudestaan työn alle!

Nyt hiljattain saatiin myös sellainen vinkki takaakiertoihin, että treenaisin sitä, että Jippi kestää paremmin sen, että olen "hieman edessä". Ei tietenkään niin, että jään koiran laskeutumispaikalle tai seison sen linjalla, mutta niin, etten ole aina välttämättä ehtinyt kauas hypystä ja silti se täytyy suorittaa puhtaasti. Aloitetaan ihan yhden hypyn treeneillä eli esim. opetan päällejuoksuja niin, että seison meko lähellä hyppyä siivekkeen edessä ja pyydän Jipin hyppäämään mun ja siivekkeen välistä. Sitten myös erilaisia kulmia niin, että olen itse lähellä hyppyä (pitäen huolta, että koiralla on kuitenkin laskeutumistila aina!).

Hallintatreenit:

Jipillä on ollut aikamoista putki-intoa havaittavissa aina ja välillä vähän vielä enemmän :D Tätä on ruokkinut ennestään se, että olen aina agissa palkannut sen heittämällä sille lelun ja se on sitten rallannut lelun kanssa kentällä olevia putkia edestakaisin, kunnes olen pyytänyt sen taas suorittamaan rataa. Nyt tuo rallaus on siltä estetty eli palkkaus tapahtuu leikkimällä mun kanssa. Tämä mielestäni toi aika nopeasti jo parannusta tähän omatoimirallaukseen radoilla! Nyt Jippi onkin ollut radoilla jo aika sopivan kuuliainen eli irtoaa kyllä, muttei omatoimisesti :) Vielä tietynlaisista ansaesteistä on kuitenkin vaikea luopua, mikä tuli esiin mm. 14.12. treeneissä.

Nyt reseptiksi saatiin tehdä haltuunottoja kesken radan eli niin, että kriittisissä kohdissa otankin Jipin pyöritykseen ja vapautan esteelle vasta, kun se on kunnolla luopunut siitä. Treeneissä tätä kokeiltiin ja pyöritykseen tullessa Jippi yritti kovasti lennossa zuumata niitä ympärillä olevia esteitä ja ehti ottaa tyyliin jokaista kohti pienen askeleen toiveikkaana. Eli tätä treeniä täytyy nyt aina välillä tehdä eli että ohjausta on kuunnelta ja esteille pääsee vasta, kun sinne ohjataan :) Ei tokikaan voi myöskään tätä tehdä koko ajan (liika hallinta voi taas tuoda epävarmuutta), mutta aina välillä voisi näitä perusteitakin hioa! 

Kommentit

Suositut tekstit