Läksyt, toko

Paikallaolo: 

Ollaan tehty nyt aika paljon EVL:n paikkiksia ja se sujuu kivasti eli paikkis itsessään ei ole ongelma, huolimatta siitä, minkälainen paikkis tehdään. Haasteena meillä on se aloitus eli riviin asettuminen käskytysten odottaminen ja koiran jättö. Näissä Jippi on herkästi levoton ja saattaa piipata. Nyt tähän saatu läksyksi rikkoa sitä aloituksen kaavaa eli tuon Jipin paikkiksiin teettämällä jonkun tempun siinä kävellessä (käsikosketus, pyörähdys vierellä tms.). Tämä on alkanut tuottaa tulosta ja äänenkäyttö aloituksissa on vähentynyt huomattavasti! Mutta näiden treenaaminen jatkuu.

 Noutojen ote:

Jipillä on ihan hyvä ote kapulaan nostaessa ja myös kapulaa palauttaessa, mutta ihan siinä lopun perusasennossa herkästi tulee pientä kapulan pyörittelyä. Läksyksi saatu vahvistaa pitoa ihan irrallisena juttuna (Tätä ollaankin tehty). Tässä hankalaa on se, että Jippi todella herkästi korjaa otetta, jos uusin käskyn. Sehän siis aina kuvittelee, että uusi käsky tarkoittaa, että se tekee jotain väärin ja että sen pitää korjata. Niinpä se tässäkin herkästi korjaa otetta kapulaan, jos kuulee uuden käskyn. Ollaankin treenattu sitä, että pito-ote säilyy, vaikka annan uuden "pidä"-käskyn.

Ollaan saatu läksyksi myös tehdä noutoja kokonaisina liikkeinä niin, että sen ihan lopun palautuksen teen luopumisen avulla. Otan siis namipalkan vasempaan käteen palautuksen yhteydessä ja vaadin namista luopumista Nykyäänhän Jippi heti namikäden nähdessään skarppaa otetta kapulasta ja pitää leuat rauhallisina. Toimii siis, kunhan saisi vielä sen fiiliksen yhdistettyä myös niihin toistoihin, joissa ei namia ole näkyvillä :)

Perusasento: 

Tällaista ihan perustreeniä tehdään vielä kolmen vuoden tokoilun jälkeenkin :D Peruasennon opetin vähän kehnosti alkujaan ja olen ollut löysä kriteereissä, joten nyt sitten paikkaillaan ihan urakalla.... Jippihän käännähtää ympäri hieman takanani ja "imaisee" itsensä sitten perusasentoon niin, että päätyy hieman turhan eteen, koska tavoittelee todella tiukaa katsekontaktia. Kouluttaja mainitsikin, että tuo katsekontaktiin pyrkiminen on se suurin ongelma meidän perusasennoissa eli nyt aletaan opettaa Jipille sitä, että kontaktissa ei oikeasti tarvitse nähdä ohjaajaa silmiin, vaan riittää, että näkyy poski :) Vahvistetaan ihan vain sitä, että Jippi istuu oikeassa kohdassa vierellä ja säilyttää asennon, kun uusin käskyn. Perusasentoon tuloja vahvistetaan nyt hetkellisesti avuin eli pienellä käsivavulla näytetään se paikka, johon halutaan koiran päätyvän.

Kaukot: 

Seiso-istu -vaihto ei ole puhdas. Olen kokeillut tätä laittamalla takajalat kenkiin ja tämä toimii, mutta haasteena, että kengät täytyi asetella tarkkaan ja meni aikaa siihen kaikkeen tuheeraukseen. Kokeilin myös riman pitämistä takajalkojen edessä ja tällä saa vähän siistimpiä toistoja, muttei täydellisiä silloinkaan. Keinot itseltä vähän loppu eli tätä täytyy kysellä seuraavalla kerralla ohjatuissa treeneissä!

Koemaiset kokonaisuudet: 

Koetta kohti kääntyy taas ajatukset ja siksi nyt ohjelmassa taas koemaisia treenejä niin, että yhdistelläään esim. neljä liikettä tehden nämä ilman välipalkkaa. Olen alkanut käyttää kehusanojen erottelua eli VAU on liikkeiden välissä tapahtuva vapautus, josta koira saa vähän hypähdellä ja riekkuakin ja JES on se, josta tulee nami- tai lelupalkka eli koemaisissa treeneissä tai kokeissa tämä siis kuuluu vain kerran ihan suorituksen päätteeksi (jo kun olen tuonut Jipin ulos kehästä ja palkan luokse). Olen alkanut nyt opettaa etäpalkkaideaa eli jätän treenikehään mennessä lelupalkan niin, että Jippi näkee jättämisen. Kehässä vaaditaan silti huolella tehdyt työt ja sitten vikan liikkeen jälkeen tuodaan koira lelun viereen ja JES:llä vapautus lelulle. Vielä ollut pienenä haasteena lelusta luopuminen kunnolla. Näyttää kyllä luopuvan, mutta lelua kohti suuntautuvissa liikkeissä ajautuu herkästi kohti palkkaa (vaikka se olisi kehän ulkopuolella koiran näkymättömissä).

Kommentit